Emile Schra

transparant-50-100

Publicaties Boeken Wereldtheater

Wereldtheater

Wereldtheater
 

Wereldtheater. Zes theatertradities in perspectief.

ITFB 2012, 206 blz (incl. DVD)

Waar haalden Bertolt Brecht en het Théâtre du Soleil hun voorbeelden vandaan? Door welke niet-westerse voorbeelden laten Nederlandse theatermakers zoals Boukje Schweigmann en Ad de Bont zich inspireren? In dit rijk geïllustreerde boek beschrijft Emile Schra zes kleurrijke theatervormen van buiten Europa in woord en beeld. De theatertradities die centraal staan: het poppentheater Karagöz uit Turkije, vertelkunst uit Afrika en Suriname, Topengtheater van Bali, Kathakali-dansdrama uit India, Peking opera uit China en Kabukitheater uit Japan. De praktijkkennis over deze theatervormen wordt meestal overgeleverd van meester op leerling, van vader op zoon. Via korte interviews, citaten, anekdotes en informatieve teksten wordt de theaterpraktijk en de context tot leven gebracht. Door de vergelijking met Europees en in het bijzonder Nederlands theater blijft het boek dicht bij huis. De tekst wordt ondersteund door een DVD waarop ruim 2 uur aan beeldfragmenten is verzameld uit speelfilms zoals Hero, Forever Enthralled en Dolls, documentaires zoals Het Oog Boven de Put van Johan van der Keuken en theatervoorstellingen uit binnen- en buitenland.

Reacties

‘Gedegen, rijk geïllustreerd eigentijds handboek over traditionele theatervormen in Turkije, Ghana, Suriname, Indonesië, India, China en Japan. In begrijpelijke, toegankelijke taal weergegeven binnen de politieke en culturele geschiedenis van de betreffende landen en in relatie tot de heersende religieuze opvattingen. De thematische indeling per land en de gestructureerde onderverdelingen binnen de hoofdstukken verhogen de leesbaarheid evenals de levendige bladspiegel met gebruik van onder meer kolommendruk. De vele kleurenfoto's met informatieve tekstblokjes (cursief en/of in kleur) maken nieuwsgierig. Symbooltjes verwijzen naar de bijgevoegde dvd met bijzondere beeldfragmenten uit de praktijk; er is dezelfde indeling gehanteerd als binnen het boek. De gesproken teksten zijn Nederlands ondertiteld. Boek en DVD vormen samen een uniek en breed onderbouwd geheel; beide zijn onafhankelijk van elkaar te gebruiken.’ NBD Biblion.

‘Een schat aan informatie, wetenswaardige details, tekstfragmenten van cruciale scènes uit bekende stukken en meer dan honderd foto’s en afbeeldingen van acteurs, dansers, muzikanten, maskers en poppen’. Dansmagazine, december 2012.

 

U kunt een exemplaar bestellen door mij Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. met daarin de naam van het boek(en) dat u wilt bestellen, en het aantal exemplaren.

Ik neem dan contact met u op.


Bestellen kan ook via Bol.com.