Emile Schra

transparant-50-100

Publicaties Boeken Ivo van Hove

Ivo van Hove

vanhove_boekcover

 

Ivo van Hove
Theater van de Lage Landen tot Broadway
Uitgeverij Polis 2018, 250 blz.

 

Emile Schra maakte een innemend portret van Ivo van Hove.Wie is die man die Nederlandse tenen laat krommen wanneer hij wordt aangeduid als ‘De Belg die Amerika richting geeft’ en die Vlamingen jaloers maakt omdat hij al bijna twee decennia lang het grootste repertoiregezelschap van Nederland leidt?Ivo van Hove: de gepassioneerde regisseur die de wereld tot zijn speelplaats heeft gemaakt.

Ivo van Hove heeft de wereld veroverd. Als leider van het grootste toneelgezelschap van Nederland, Toneelgroep Amsterdam, maakt hij theaterproducties die overal op applaus worden onthaald. Of het nu gaat om werk van Shakespeare of Bowie, Visconti of Arthur Miller, steeds zoekt hij nieuwe uitdagingen op. Door het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy werd hij in 2016 gerekend tot de honderd invloedrijkste denkers van de wereld. Hij won talloze belangrijke buitenlandse toneelprijzen, waaronder Obie Awards, Tony Awards, Olivier Awards en Molières. En hij weet een groeiend aantal grote namen uit het internationale filmcircuit aan zijn producties te verbinden, zoals Jude Law, Ben Whishaw, Juliette Binoche en Michael C. Hall.


Enkele quotes uit de pers:

“Twee jaar volgde Schra Van Hove bij zijn werk, vanaf eind 2015 - de jaren van de grote internationale successen, van Broadway en Bowie. Daarnaast kreeg hij inzage in notitieboekjes en familiefoto’s, en sprak met jeugdvrienden, collega’s, klasgenoten en leraren van het katholieke jongensinternaat. Het levert kleurrijke, haast filmische scènes op.”
Herien Wensink
de Volkskrant, 1 juni 2018

“In brede trekken schetst Schra in dit portretboek de stroomversnellingen in Van Hove's carrière en de verschuivingen in artistieke visie die ermee gepaard gingen. Hij laat anderen hem typeren als een ‘control freak’, een ‘buitengewoon competente orkestrator’, iemand die altijd al over het theater dacht ‘in termen van een gesamtkunstwerk.’ Daarnaast laat hij ook zien hoe sterk Van Hove's artistieke visie geworteld is in zijn leerjaren.”
Geert van der Speeten
De Standaard, 18 mei 2018

“De journalistieke aanpak van biograaf Schra werkt goed. Het verhaal is overzichtelijk opgebouwd. Chronologisch en naar thema ingedeeld, dat maakt deze biografie tot een goed gelegde puzzel met veel stukjes.”
Martine van Poeteren
Biografieportaal, 11 juni 2018Lees hier voorpublicatie 28 april 2018 in Het Parool - pag.1
Lees hier verder in Het Parool - pag.2

Ivo van Hove Repetitie
Ivo van Hove, Halina Reijn en Jude Law bij repetities voor Obsession, Londen 2017

© jan versweyveld


U kunt een exemplaar bestellen door mij een mail te sturen met daarin de naam van het boek(en) dat u wilt bestellen en het aantal exemplaren.
Ik neem dan contact met u op.
Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

U kunt ook bestellen via Bol.com